понедељак , 27. септембра 2021.

Нећемо подржати војску Косова, ЗСО мора бити формирана

Српска листа неће подржати било какав покушај Приштине да формира војску самопроглашеног Косова, рекао је данас у име Српске листе Далибор Јевтић. “Српска листа неће подржати формирање војске Косова. То је став који је давно саопштила”, рекао је Јевтић новинарима током данашње посете Ранилугу на крајњем југоистоку Косова и Метохије.

Он је поновио и да Српска листа и представници Срба у привременим косовским институцијама неће прихватити да буде изигран Бриселски споразум и његове прецизне одредбе о обавези Приштине да формира заједницу српских општина.

“Заједница српских општина мора бити формирана искључиво у складу са одредбама Бриселског споразума”, нагласио је Јевтић, који је и заменик премијера самопроглашеног Косова и министар за заједнице и повратак у оставци.

Он је напоменуо да је Бриселским споразумом прецизно речено да и Београд и Приштина морају ускладити правне прописе да би била формирана заједница српских општина.

“Зашто би Београд уопште водио преговоре у Бриселу и залагао се за формирање заједнице српских општина ако би се ти напори сводили на примену Устава и закона Косова?”, упитао је Јевтић, образлажући неприхватање става да заједница српских општина буде формирана у складу са Уставом и законима самопроглашеног Косова.

Он није желео да коментарише најаву појединих званичника из Приштине да ће послије постизања споразума о нормализацији односа Бограда и Приштине бити формирана “заједница плус” јер то, како је рекао, треба питати оне који заступају такав став.

“У сваком случају у наредних девет до 12 месеци треба очекивати да буде завршен процес формирања заједнице српских општина, која ће омогућити бољи живот Србима на Косову и Метохији”, нагласио је Јевтић.

Извор: www.blic.rs

Погледајте и ову вест

Отворено писмо председника Вучића Србима на КиМ

Председник Александар Вучић упутио је отворено писмо грађанима са Косова и Метохије. Док сам на …