понедељак , 27. септембра 2021.

Управљачки тим за ЗСО са председницима општина са КиМ

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина је, у оквиру процеса израде нацрта статута ЗСО, разговарао са председницима скупштина општина са српском већином о будућој структури и надлежностима Заједнице.

Разговарано је и о могућим модалитетима сарадње са локалним самоуправама и начинима укључивања њихових представника у органе ЗСО, саопштио је Управљачки тим.

Чланови Управљачког тима предочили су да ће органи Заједнице српских општина бити дефинисани у складу са Општим принципима односно договорима постигнутим у Бриселу.

Бриселским дијалогом је, како су подсетили, између осталог предвиђено да Скупштина ЗСО, буде највише тело и да ће бити сачињена од представника које именује свака скупштина општина чланица из редова изабраних одборника.

Скупштина ће имати право да усвоји измене и допуне Статута, пословнике о раду и све неопходне акте и административне одлуке у складу са својим Статутом и сходно својим циљевима.

Све измене и допуне Статута, пословника о раду и свих неопходних аката и одлука које је усвојила Скупштина важиће за све чланице осим уколико нека општина чланица формално не изрази другачију одлуку.

Председника, који ће представљати Заједницу, бираће, као и потпредседника, Скупштина из редова одборника општина чланица и њихових градоначелника.

Заједница српских општина имаће Савет који ће чинити највише 30 чланова из редова становника општина чланица, укључујући све градоначелнике општина чланица, као и Одбор, који се састоји од седам чланова које бира Скупштина из редова градоначелника и становника општина чланица и коме ће у раду помагати професионални колегијуми сачињени од стручњака из области које су обухваћене циљевима и обавезама Заједнице.

Извор: www.rts.rs

Погледајте и ову вест

Отворено писмо председника Вучића Србима на КиМ

Председник Александар Вучић упутио је отворено писмо грађанима са Косова и Метохије. Док сам на …