субота , 16. јануара 2021.

Вучић: Европска унија не жели Заједницу српских општина

Да је желела да Заједница српских општина буде проведена у дело, Европска унија би то поставила као услов за визну либерализацију, али то није никакав услов косовским Албанцима у европским интеграцијама, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Уколико не дођемо до решења за Косово и Метохију, Србији се у будућности не пише добро због многих објективних критеријума, оценио је Вучић и прочитао шест тачака Бриселског споразума о оснивању Заједнице српских општина, указујући да су оне „остале мртво слово на папиру“.

Вучић је упозорио и да се Србија суочава са драматичним губитком становништва и да данас има нешто мање од седам милиона становника.

Урадили смо упоредни приказ делова централне Србије и територије насељене албанским становништвом, објаснио је Вучић и навео пример да само Подујево има исти број становника као читава Топлица. Када се упореде Смедерево и Урошевац, много више новорођене деце има Урошевац, иако је мањи него Смедерево, додао је Вучић и потом наставио да наводи примере прираштаја у срединама са албанским становништвом и градовима у централној Србији.

Дугорочна статистика је за нас поражавајућа и зато смо се ухватили овог проблема у тренутку када економија за нас иде боље. У Србији је број рођених по мајци 1,44, а потребно нам је 0,8 одсто више да бисмо имали просту замену становништва, рекао је Вучић и додао да ће Србија 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиона становника.

Тада ћемо завршити као нација, јер нећемо имати никакав потенцијал, указао је Вучић и констатовао да Србија у протеклих 27 година имати негативан прираштај. Имам право да укажем народу на катастрофалну чињеницу да ми немамо децу и да немамо будућност. Тим проблемом се баве сви, а једино ми не предузимамо ништа, констатовао је Вучић.

ВУЧИЋ: НЕ ВЕРУЈЕМ АЛБАНЦИМА

Наставићу разговоре са Албанцима да покушамо да решимо наше проблеме, иако им ништа не верујем, али ми једноставно немамо други избор, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и указао да договора неће бити ако Албанци не буду желели компромис.

Вучић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је његова обавеза да грађанима каже шта се дешава и да ће изаћи са компромисним решењем, па макар га нападали са свих страна.

Нека народ сам види и закључи да ли сам у праву или не, рекао је Вучић и додао да га брине да Србија не донесе одлуке које су више емоционалне него рационалне, којима ће се више дичити својом прошлошћу него будућношћу.

Ја ћу да гурам по сваку цену, па народ нека прихвати или не, рекао је Вучић и додао да која год промена Устава буде предложена, људи ће о свему да одлуче на референдуму.

„ВРБУЈУ СРБЕ ЗА ВОЈСКУ“

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Албанци иду по српским срединама и поткупљују српске младиће како би их приволели да иду у војску, а то не раде само на југу, него и на северу покрајине и Србија треба да зна с чим се суочава. Вучић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Србија не може да одобри формирање косовске војске.

Позивам Србе и на југи и на северу да не учествују у формирању Војске Косова, рекао је Вучић и додао да га је амерички дипломата Вес Мичел уверавао да косовска војска неће бити претња Србији.

Да ли треба да се понови оно што је било са Турском и Аустроугарском и да поново дођемо у ситуацију да Срби ратују против Срба у различитим војскама, упитао је Вучић.

Извор: www.danas.rs
Фото: Фонет/Марија Ђоковић

Погледајте и ову вест

Отворено писмо председника Вучића Србима на КиМ

Председник Александар Вучић упутио је отворено писмо грађанима са Косова и Метохије. Док сам на …